2013. április 3., szerda

Miért aminosav függők a Peak girl fitnesz modellek?

https://dl.dropbox.com/u/37242261/Peakgirl.hu/peak_girls_vivi_timi.jpgAmellett, hogy rábeszéltem őket :), a bcaa aminosavakra a következőek miatt van nagy szüksége egy modell nőnek, ami Neked is nagy előnyt jelenthet a táplálkozásodban. Ha még nem tudod, hogyan működnek a bcaa aminosavak a testedben, itt az ideje, hogy megismerkedj velük.

A bcaa aminosav kifejezés (brainched-chain-amino-acids) az aminosavak egy csoportját jelenti. Három aminosav tartozik a bcaa-k közé: az l-leucin, l-izoleucin és a valin. Ezek közül az l-leucin aminosav a legpotenciálisabb, és legfontosabb.  

Mindez számodra akkor sem érdektelen, ha nem vagy sportoló nő, mert a bcaa aminosavak a tested életben tartásához nélkülözhetetlenek, azaz a normál ételeidből muszáj bevinned őket.

http://www.peakshop.hu/shop/images/bcaa_tst_dose.pngA legtöbb nő ezekből az aminosavakból hiányt szenved, kevés fehérjét, kevés húst, halat, tojás fogyaszt, emiatt a testük, és a mentális frissességük is gyorsabban használódhat el az évek során. Az aminosavak tehát a normál ételeidből származó fehérjék részei.

Míg más aminosavak nagyrészt a biológiailag aktív molekulák (hormonok, enzimek) felépítéséhez kellenek a szervezetedben, addig a bcaa-k elsősorban a testedet felépítő anyagok, tehát a testszöveteid felépítéséhez nélkülözhetetlenek.

Ezek főképpen az izomzatod és a szerveid. Az izomzatod 35%-a áll bcaa aminosavakból. Az ételeidben lévő bcaa aminosavak (és ez igaz a fehérjeporodra is), kötött formában vannak jelen, azaz először meg kell emésztened az ételed ahhoz, hogy ezekhez a bcaa aminosavakhoz hozzájusson a szervezeted.  

Ha ezeket a bcaa aminosavakat szabad formában egy táplálék kiegészítővel veszed be, tehát kötetlen állapotukban, akkor az előnyeiket azonnali, és rendkívüli módon felerősített formában élvezheti a tested! - edzés közben sokkal később fáradsz el, pedig nem is vittél be gyakorlatilag plusz kalóriákat - feszes marad a feneked akkor is, ha diétázol, az izmaid ugyanis biztonságban lesznek, ha bcaa aminosavakat alkalmazol - a bcaa aminosavak zsírégető tulajdonságokkal is rendelkeznek.

https://dl.dropbox.com/u/37242261/Peakgirl.hu/peak_girl_csapat.jpgA fentiekből is ez következik: kevésbé vagy éhes, ám többet tudsz edzeni - az étvágyadat elnyomják, ugyanis a vércukorszinted is stabilizálják. Ha tegnap habzsi-dőzsi napot tartottál, és ma reggel szenvedsz a vércukorszinted hullámvasútja miatt, használd a bcaa-kat! Kevésbé lesz kínzó az állapotod.  

Mentális fokozás a bcaa aminosavakkal? 

  A legpotensebb bcaa aminosav, az l-leucin képes a mentális funkcióidat felerősíteni. - koncentrációképességedet javítja, - az agyi működésed ’sziporkázó’ lesz, - ha éhes vagy oda tudsz figyelni a munkádra - egy hosszú kardió edzés után is van energiád, koncentrálni tudsz a feladataidra

Hogyan kalkuláld ki a minőségi izomzatodhoz szükséges étrended minden egyes nap?És mi a bcaa aminosavak esetében a bónusz, ha diétázol, és esetleg fitnesz modell versenyzői alkatra törsz? 

A fehérjeporok esetében korlátoznod kell a fogyasztásukat, ha már az utolsó 5 kg túlsúlyodat szeretnéd leadni. Ez azt jelenti, hogy annyi fehérjeturmixot egyél/igyál, amennyi fedezi a napi fehérjeszükségleteid. (kb 2 gramm/testsúly kg)  


A bcaa aminosavak esetében ez a korlátozás nem áll fent, mert a szabad bcaa aminosavak közvetlenül és gyorsan jutnak a véredbe, teljesen változatlan formában, és ott azonnal rendelkezésedre állnak a szervezeted építő folyamataihoz.


 Minden más aminosav alacsonyabb biológiai értékű, azaz a többi aminosav először a májba kerül, ahol különböző más anyagokká alakulnak. Ez azt jelenti, hogy szabad bcaa aminosavakból annyit iszol meg például egy BCAA TST italpor formájában amennyit akarsz, akár a legszigorúbb fitnesz modell diétában!

Ha többet szeretnél tudni erről a témáról kattint a képre! 

http://dl.dropbox.com/u/37242261/magazin.getfit.hu/bcaa_tst_dose.png

Mező Mónika - Peak Hungary

 Tetszett ez a cikk? Segített Neked? Véleményezd Nekem kérlek, kattints a linkre és írj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése